Brownhill Substation Brownhill Substation Brownhill Substation Brownhill Substation Brownhill Substation Brownhill Substation Brownhill Substation

Brownhill Substation

Sustainable practice is an integral feature of substation development in Transpower’s electricity network

Landscape interventions at the Brownhill Substation in Whitford, mitigated development of infrastructure and enhanced the peri-rural environment.

The land now occupied by the substation was previously grazing land prone to erosion and soil loss. Boffa Miskell and Transpower developed a consultation plan and together with the community sought landscape management outcomes for long term environmental benefits for the site. Boffa Miskell ecologists and landscape architects worked together closely on the project, and collaboratively with Beca engineers and the contractors HEB.

Landscape interventions included:

  • Restoring stream environments using bioengineering techniques to promote fish passage and aquatic habitat
  • Restoring stream and wetland corridors to be self-sustaining native environments
  • Stormwater treatment in swales and wetlands
  • Converting erodible land in steep hill country to wood lots
  • Enhancing amenity values for nearby residents, while mitigating views to infrastructure

Our role

Consultation, Ecology, Landscape Architecture, Water Sensitive / Low Impact Design.

The facts

ClientTranspower
Project teamMark Lewis
Lisa Mein
Sarah Collins
Eddie Sides
Dave Slaven
Worked withBECA Engineers
HEB Construction and HEB Landscapes
Project dateSeptember 2009 – September 2014
AwardsCategory Finalist for Sustainability, NZILA Resene Pride of Place Landscape Architecture Awards 2015