Lincoln University and AgResearch Joint Facility Lincoln University and AgResearch Joint Facility Lincoln University and AgResearch Joint Facility

Lincoln University and AgResearch Joint Facility

A world-class facility that retains a strong connection with the local cultural landscape

A collaboration between industry, research and education, the Lincoln University AgResearch Joint Facility project involves the development of a new ‘Hub’ on the Lincoln University campus, encouraging interaction and engagement between students, scientists and the wider research community.

Following an extensive master planning and return brief phase, a series of primary generators and objectives were established, providing an over-arching vision for the project.

A component of this vision was the need for the new buildings and landscape to respond to the land. The Hub celebrates the unique mix of Lincoln’s early Ngāi Tahu (Ngāi Te Ruahikihiki / Te Taumutu Rūnanga) and more recent European heritage – both with strong relationships to the land.

It is this contextual and cultural position that becomes firmly embedded within the landscape design. From a regional perspective, the strong interrelationship between predominantly ‘dry’ Canterbury Plains and ‘wet’ areas around the fringes of Te Waihora/ Lake Ellesmere, has informed the design of the external realm, particularly the approach to Low Impact Design features that treat and manage the stormwater runoff from the site.

Additionally, the consultant team worked closely with Ngāi Te Ruahikihiki ki Taumutu to establish a cultural narrative which became a catalyst to the design thinking. The landscape concept is strongly linked to the land through cultural references to Kaitōrete and Te Waihora, ecological plantings and water sensitive design elements, rural landscape design references, ‘Living Lab’ elements, and design integration with the existing campus landscape.

The external realm contributes to enabling the clustering of AgResearch science teams at Lincoln through provision of a contemporary multi-faceted landscape that provides for ongoing onsite science, research and design opportunities in an attractive setting.  The proposed site flexibility enables student and research collaboration to be expressed in the building and campus setting.  The Atea/Plaza space and associated lawn provides for external spatial flexibility for events, functions, displays, and other initiates related to research and teaching, and profiling the Hub activities.

External social and break-out spaces are closely related to internal areas providing for the extended promotion of interaction, cooperation and integration of users in the landscape.  This will also encourage shared resources and the open exchange of expertise and ideas.

Our role

Master planning, Landscape Architecture, Cultural Advisory

The facts

ClientLincoln University/AgResearch, sub-contracted to Warren+Mahoney
Project teamMark Brown
Hamish Cochrane
Sam Campbell
Craig Pauling
Hilary Blackburn
Laura Pyne
Jane Rennie
Tim Church
Worked with

Warren+Mahoney

Woods-Bagot

LAB-Works

Aurecon

Beca

TCG

RMG

The Project Office

Project date2013 - ongoing
AwardsWorld Architecture Festival Award: Best project, ‘Education – Future Projects’ category