Leith Place, Tokoroa Leith Place, Tokoroa Leith Place, Tokoroa Leith Place, Tokoroa Leith Place, Tokoroa

Leith Place, Tokoroa

Creating a visually interesting space to attract passing motorists into the town centre

Located next to a major highway, Tokoroa is a small town in the Central North Island of New Zealand. Once a thriving industry town driven by forestry and farming, people have moved to bigger centres resulting in steady decline for the town itself. Located in central Tokoroa, the redevelopment of Leith Place looks to provide a flexible, visually interesting space which draws people into the settlement.

Boffa Miskell provided landscape design into the connectivity and functionality of the space. Initially the project was based around the construction of a proposed i-Site information centre. The design which had strong geometric forms, was complemented within the landscape.

The design morphed over time and completely new building was designed, removing the idea of an i-Site, and including a sculptural toilet which provides for a beacon in the landscape, visible from the state highway to entice motorists to make Leith Place a preference to stop and take a break, and drawing visitors into the town centre.

Key moves included the delineation of space through a combination of ground treatments, with a variety of surface materials to emphasise movement. A central angular break out lawn space breaks up the predominantly hard surfaces, reflecting the architecture and adding interest and options into a flexible plaza space.

Large trees anchor the overall site into the design, with complementary plantings selected to suit the harsh environment into which they would be placed.

Photos: DCA

Our role

Full design services, from landscape concept design, developed design, detailed design to site implementation

The facts

ClientDarryl Church Architecture (DCA) and South Waikato District Council
Project teamMatt Peacocke
Blair Clinch
Anna Li
Morné Hugo
Worked with

DCA Architects

BCD Group Ltd

Cosgroves Limited

Project date2017 - 2020