Sturges Road Kindergarten Sturges Road Kindergarten Sturges Road Kindergarten Sturges Road Kindergarten Sturges Road Kindergarten Sturges Road Kindergarten

Sturges Road Kindergarten

A redeveloped space that delights the children and the wider community

Boffa Miskell aided Auckland Kindergarten Association in developing a play-based learning environment with a natural feel.

We worked with the kindergarten teachers and the wider project team to develop the masterplan for the site and design a children’s outdoor area that was highly acclaimed when it opened, and which continues to provide a welcoming space for exploration and education.

A large lawn area features swings and an adjacent flat area for flexible play structure set-up. The teachers’ desire to garden with the children is accomodated through planting beds, compost bins, a worm farm, potting benches and an orchard area. There is a large sand pit with waterplay area; and further to this an additional waterplay channel with weirs and a fale at the opposite end of the site.

All these features connected by natural trails, with ‘secret’ areas to play and meet.

Despite the site being comparatively large, there was some compromise to develop a free-flowing layout that provided as much play value as possible.

In most playspace designs, we retain the existing trees on a site recognising the huge value that natural shade brings. Here, an existing pohutukawa was impeding the development of a free-flowing environment for the children. We worked with the arborist to remove the pohutukawa, whilst retaining a Puriri for the natural character and dappled shade a tree provides.

Our role

Masterplan, developed and detailed design. Supervision of implementation

The facts

ClientAuckland Kindergarten Association
Project teamSarah Collins
Worked with

Fat Parrot Architecture

Tree Fellas Arborists

Project date2014 - 2015