Westfield Newmarket Rooftop Playspace and Planting Westfield Newmarket Rooftop Playspace and Planting Westfield Newmarket Rooftop Playspace and Planting Westfield Newmarket Rooftop Playspace and Planting Westfield Newmarket Rooftop Playspace and Planting Westfield Newmarket Rooftop Playspace and Planting Westfield Newmarket Rooftop Playspace and Planting Westfield Newmarket Rooftop Playspace and Planting

Westfield Newmarket Rooftop Playspace and Planting

Lush planting surrounds trendy eateries with an adjacent play space for children to enjoy

The redevelopment of Newmarket’s 277 Broadway, along with the adjacent 309 Broadway site, created a new premium lifestyle hub in Auckland. Westfield Newmarket comprises six levels of retail between the two buildings – which are connected by a pedestrian bridge  ­– along with a rooftop dining precinct and cinema on the top levels of the 309 site.

Our client, Scentre Group wished to achieve a lush, tropical inspired landscape from the day the precinct opened; a challenging prospect as each leaseholder wished to tweak the public open space surrounding their tenancy.

3D-modelling was used to understand building volumes and the effects on planting, with simulated sun studies developed for different times of day and year. Extensive planting design workshops were held with the client team to refine the plant palette.

Native and exotic plants were chosen to create a tropical rainforest feel in Auckland’s wetter, more temperate environment. While some plants were able to be confirmed early and grown on, much was flexible to the end and overplanted at tight spacings to provide the experience of a mature forest setting.

The playspace was designed to appeal to a wide range of age groups, providing a fun, challenging and visually appealing area for children to enjoy whilst their parents shop, chat and relax in the surrounding eateries. The centrepiece is an architectural timber and rope climber, set into an undulating mounded landscape. Tunnels through the mounds entice younger visitors to explore the ground plane, while rock climbing holds provide challenging routes up the mounds and over the tunnels, culminating in a wide slide to zoom back down again.

Stylised reeds interwoven with timber steppers add climbing/balancing challenges to the edges of the space, with integrated lighting adding twinkles of starlight for evening play.

Comfortable timber seating and daybeds set into the surrounding lush planting encourages parents and children to linger and enjoy the whole entertainment precinct

 

Our role

Landscape Design and Playspace Design

The facts

ClientScentre Group
Project teamSarah Collins
Michael Hawes
Meg Kane
Aynsley Cisaria
Caroline Patton
Project date2016 - 2019